Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

Goed nieuws. GlasDraad gaat in groot deel Westerkwartier glasvezel aanleggen

GlasDraad Westerkwartier gaat een groot deel van de gemeente Westerkwartier aansluiten op glasvezel, ondanks het feit dat de beoogde 40% aan inschrijvingen niet is behaald. Uiteindelijk schreef 35% van de bewoners zich in, maar het aantal aanmeldingen per gebied verschilde sterk. Zo is de oud-gemeente Zuidhorn inclusief de kernen in ‘Middag’ ruim boven de 40% uitgekomen, waarbij in sommige dorpen zelfs 75% van de mensen zich inschreef. In andere gebieden kwamen enkele dorpen daarentegen niet verder dan percentages tussen de 10% en 20%.

Wij zijn van mening dat er glasvezel moet komen in de gebieden waar het enthousiasme nu groot is. Dit gaat om een gebied met meer dan 5.000 huishoudens. In de gebieden waar nog veel onduidelijkheid is over glasvezel en waar verschillende aanbieders actief zijn, zullen wij volgend jaar opnieuw een campagne opstarten.

Waar start GlasDraad met de aanleg van glasvezel in 2020?

  1. Oud-gemeente Zuidhorn buitengebied en kernen, inclusief de kernen ‘Middag’: Aduard, Briltil, Enumatil, Niehove, Den Ham, Den Horn, Oldehove, Niezijl, Kommerzijl, Pieterzijl, Lauwerzijl, Munnekezijl, Visvliet, Saaksum, Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Grijpskerk, Noordhorn en Zuidhorn
  2. Oud-gemeente Grootegast kernen: Doezum, Opende, Kornhorn Lutjegast en Sebaldeburen
  3. Oud-gemeente Marum kern: Boerakker
  4. In het buitengebied van de oud-gemeente Grootegast is het aantal aangemelde bewoners blijven steken op 10%. Een te laag percentage, waardoor wij dit gebied niet geheel kunnen meenemen. Wij zullen alle aangemelde adressen individueel nalopen om te beoordelen of deze al dan niet mee kunnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de kernen van Grootegast. Dit wordt mede bepaald door de ligging van het adres. De aangemelde bewoners uit het buitengebied van de gemeente Grootegast worden nog voor dinsdag 3 december geïnformeerd, zodat zij zich eventueel alsnog kunnen aanmelden bij Snel Internet Groningen als wij het adres niet kunnen meenemen.

Waar gaat de aanleg niet starten?

De kernen in de oude gemeenten Leek en Marum (met uitzondering van Boerakker) kunnen wij nu niet meenemen in dit traject. Dit zijn de kernen De Wilp, Noordwijk, Nuis, Niebert en Oostwold. Mede door de onduidelijkheid van meerdere actieve aanbieders zijn hier weinig aanmeldingen en zijn de percentages blijven steken rond de 20% als geheel.

Wij starten na de zomer van 2020 alsnog een campagne in de oude gemeenten Leek en Marum. GlasDraad hoopt hiermee dat de bewoners van Leek en Marum, zij het later, alsnog de mogelijkheid krijgen tot het glasvezelnetwerk en daarmee toegang hebben tot een nieuw communicatienetwerk voor de komende tientallen jaren.

Alle aangemelde adressen zullen wij op de hoogte houden via online nieuwsbrieven.